Ősi jelek és fényhasábok a Duna-parton

Csáji Attila kiállításán meggörbül az idő és a tér, egyszerre járunk az ókori civilizációk és az űrhajósok nyomdokain. 

Egészen június 2-ig látható a Pesti Vigadóban a Villanások a múltból és jelenből című tárlat, amely a 85 éves Csáji Attila Munkácsy Mihály-díjas festőművész, grafikus, fényművész, holográfus munkásságáról ad átfogó képet. A tárlat kurátora Megyesi Balázs remek munkát végzett, nem csak összegyűjtötte a világban szerteszét található életmű emblematikus darabjait, de igyekezett azokat úgy elhelyezni a Pesti Vigadó földszinti tereiben és alagsorában, ahogy azokat Csáji annak idején bemutatásra szánta – fényművészetről, illetve fénnyel kölcsönhatásban „működő” alkotásokról lévén szó, ez nem kis feladat volt. 

A tárlat bemutatja Csáji művészetszervező munkáját is, amely nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a 70-es 80-as évek perifériára került művészei is levegőhöz jussanak a vákumizált időszakban. 

ke_pernyo_foto_2024-04-04_20_19_15.png

Csáji Attila – Fotó: Tenger Média

Nemzetközileg is jelentős alkotóról van szó, aki Megyesi szerint mindig „5 perccel előtte járt” a korszellemnek. Csáji a hetvenes évek közepétől a Központi Fizikai Kutató Intézet támogatásával kezdte el kutatni a lézer képalkotási lehetőségeit, társa a munkában Kroó Norbert, a magyarországi lézerkutatás vezetője volt. Új képi transzformációs módszert kísérletezett ki, az úgynevezett szuperpozíciós módszert. Az eszközrendszert és módszert 1980-ban szabadalmaztatták, ezután számos európai országból meghívást kapott előadásokra és bemutatókra. A Massachusetts Institute of Technology – CAVS (a világ első mediális kutatóintézete) fényművészeti munkássága alapján taggá választotta. 1991-ben az Interscience Technology támogatásával a lézer képi lehetőségeit tanulmányozta az Egyesült Államokban. A Leonardo Társaság (Los Angeles) tagja lett. 1990-tól Groholy Tibor kutató mérnökkel dolgozott együtt lézeres optikai rendszerek fejlesztésében és lézer-environmentek, fényinstallációk megvalósításában. 1993-ban megrendezte az első Fényszimpóziumot az egri Kepes Múzeumban, amelyet Szabó István filmrendezővel együtt nyitott meg.

A művésszel és Megyesi Balázs kurátorral Kalmár András beszélgetett a Trend FM 94.2-n futó Kapcsolódjunk! c műsorban 2024. március 20-án:

Bővebb információk a kiállításról itt érhetők el.

A bejegyzés trackback címe:

https://tenger.media/api/trackback/id/tr5818370921

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása