Egy másik világról üzennek a magyar házaspár világhírű képei

Gettósodó városrészek, telepek, identitásvesztés, kiszolgáltatottság. Horváth M. Judit és Stalter György fotóin egy mai napig velünk élő világ régi arcait láthatjuk viszont.

"Ha van létezés peremén túli világ, Horváth M. Judit és Stalter György fotói erről szólnak. Kegyetlen világ ez: nyomor, elmaradottság, pusztulás – nem jó szembesülnünk vele. A látvány torkon ragad, fojtogat, nem lehet szabadulni tőle. S nem is akkor igazán, amikor a nyomor kimerevített pillanatai naturalisztikusak, hanem amikor egy lírai közjáték – egy szerelmes tekintet, egy világra rácsodálkozó gyerekszempár – a lehetőségek lehetetlenségét vágja a képünkbe. Szinte ostorcsapásként." – Göncz Árpád előszava az 1998-ban megjelent Horváth M. Judit és Stalter György: Más Világ című könyvhöz

A Baross u. 10 allatt található Főfotó galériája ad otthont a legendás fotográfus házaspár, Stalter György és Horváth M. Judit Más Világ c. kiállításának, amely az Art Market keretében jött létre, Einspach Gábor ötlete alapján. A képek nem újak, de készülhettek volna akár napjainkban is: a szegénység, a kilátástalanság képei ismerősek lehetnek a mindennapokból. Azonban van ezekben a fotókban valami olyan varázslat, amely kiemelik a képeket a szociófotók közegéből, egy megfoghatatlan finom érzület, amitől a világ számos nagy galériája előszeretettel teszi kirakatba a sorozat darabjait. A 80-as, 90-es években negatítvra készült fekete fehér, és Stalter által fotópapírra nagyított képek igazi műtárgyak, amelyeknek méltó megmutatkozási felületet nyújt a fotósok Mekkájaként is ismert tematikus kávézó és galéria.

Horváth M. Judittal és Stalter Györggyel Kalmár András beszélgetett a Trend Fm 94.2-n hallható Kapcsolódjunk! c. műsorban:   

A bejegyzés trackback címe:

https://tenger.media/api/trackback/id/tr6218240445

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása