Mózes szavai szóltak az űrből

A Holdat karácsonykor megkerülő űrhajó utasai a Teremtés könyvével üzentek. 

apollo_8_reentry_december_27_1968.jpegA hazatérő, a légkör sűrű rétegeiben felizzó Apollo–8 egy repülőgépről fényképezve – Fotó: NASA

1968 karácsonyán élő adásban kapcsolták a Hold körül keringő Apoillo 8 utasait, akik egy vakmerő és a NASA-n belül is sokak által kritizált küldetés során a későbbi holdraszállást készítették elő. Az útnak számos elhamarkodott döntéseken alapuló és nem kellően végiggondolt eleme volt, de mivel a szovjetek űrvesenybe hajszolták az amerikaiakat, a NASA vállalta a kockázatot a korábbi problémák ellenére. Azonban nem csak a technológiai megoldások adtak okot az aggodalomra – például az, hogy a Hold körül keringő űrhajónak egyetlen hajtóműve volt – de azzal, hogy a három űrhajós a szentestét is a Hold körül tölti, komoly társadalmi felelősséget is vállalt a NASA. Ha a küldetés esetleg mégsem sikerül, netán halálos áldozatokat követel, annak felmérhetetlen hatása lett volna a közvéleményre.

Soha senki nem merészkedett még olyan messze a Földtől mint az Apollo 8 utasai, Frank Borman, Jim Lovell és Bill Anders. Ennek az útnak a során készült az a fénykép, amely az egész emberiség világképére hatással volt: Bill Anders ugyanis megörökítette, ahogyan a Hold horizontja felett felkel a Föld.

nasa-apollo8-dec24-earthrise.jpgFotó: NASA/Bill Anders

A spirituális hangulatú út csúcspontja az volt, amikor szenteste élő adásban kapcsolták az Apollo 8-at, ahonnan a három űrhajós tolmácsolásában felhangoztak az ótestamentum szavai: a Biblia első mondatait, a teremtés könyvét olvasták fel az asztronauták a Hold kietlen, halott és szürke hegyei és völgyei fölött repülve:

„Kezdetben teremtette Isten a mennyet és a földet. A föld még kietlen és puszta volt, a mélység fölött sötétség volt, de Isten Lelke lebegett a vizek fölött.”

A bejegyzés trackback címe:

https://tenger.media/api/trackback/id/tr9618010332

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása