Különös feladatra készül az észak-amerikai légvédelem karácsonykor

Fontos látogató érkezik Földünk légterébe.

norad-santa-tracker.jpeg

A MORAD, az észak-amerikai légvédelmi parancsnokság az USA és Kanada légterének védelmezője az ötvenes évek óta. Feladatai hasonlóak, mint az összes többi önálló hadsereggel és légvédelemmel rendelkező országnak, gyakorlatilag mindent megfigyel és azonosít ami belép az általa felügyelt terület légterébe. De december 24-én egy különleges missziót is teljesítenek a katonai egységnél: a gyerekek és a gyermeklelkű felnőttek számára nyomon követhetővé teszik a Mikulás útját, ahogy az Északi-sarkról kiindulva 24 óra leforgása alatt ellátogat a világ összes országába. (Itt fontos megjegyeznünk fiatalabb olvasóink kedvéért, hogy az angolszász országokban nem a Jézuska, vagy az angyalok hozzák az ajándékokat, hanem a Mikulás, pontosabban egyik avatarja, Santa Claus csempészi be őket a kandallópárkányra akasztott zoknikba.) 

A légvédelem számos online felületet biztosít, ahol követhetjük a szánon száguldó szuperhős földkörüli útját, sőt egy  védett vonal is rendelkezésére áll azoknak, akik személyesen szeretnének érdeklődni „Karácsony Apó” hollétéről.

De hogyan került a légvédelem feladatkörébe a karácsonyi ügyfélszolgálat? Véletlenül. Történt ugyanis, hogy az ötvenes évek derekán egy reklámujságban rossz telefonszám jelent meg, és a Védelmi Minisztérium száma került a kiadványba, a Mikulás hot-line helyett. A vonal végén Harry Shoup alazredes jelentkezett Santa Claus helyett, aki hamar rájött, hogy félreértésről van szó, de mivel nem akarta elkedvetleníteni az ifjú betelefonálót, a kedvéért eljátszotta, hogy ő a Mikulás. Hamarosan több száz hívás érkezett, az alezredes pedig bátor katonaként elhatározta, hogy nem hátrál meg, hanem utasította az osztagát, hogy mentsék meg a karácsony becsületét és Mikulásként válaszoljanak a hívásokra. 

Azóta a MORAD kötelességének tekinti, hogy a többi légijárműhöz és űreszközhöz hasonlóan a rénszarvas-fogatú szánt is megfigyelés alatt tartsa katonai műholdjainak segítségével, így biztosítva az érdeklődők számára a Mikulás utjának pontos követését a Föld körül.

A december 24-i eseményeket az alábbi felületeken követhetjük:

Facebook
Twitter
YouTube
NORAD Tracks Santa Website
NORAD Tracks Santa Newsroom
Tel: +1 877-446-6723

A bejegyzés trackback címe:

https://tenger.media/api/trackback/id/tr5718008776

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása