Hogyan zsarolható egy kórház?

Milyen veszélyeket rejt a digitális egészségügyi nyilvántartás? Mihez kezdhetnek a bűnözők a leleteinkkel? Miért vigyázzunk az egészségügyi adatainkra? Dr. Palicz Tamással beszélgettünk. 

hospital-840135_1280.jpg

Fotó: Parentingupstream/Pixabay

Az egészségügyi információk különösen érzékeny adatok. Amíg egy banki adat csak néhány dollárba kerül a feketepiacon, az egészségügyben keletkezett páciensadatok már több száz, akár több ezer dollárt is érhetnek. Az egészségügyi információk megszerzésére irányuló támadások nemcsak az adatbiztonságot fenyegetik, hanem akár az egész egészségügyi infrastruktúra működését is, ami komoly károkat okozhat az egész társadalomra nézve. A szabályozások és jogi környezet igyekszik az egyre fejlettebb támadásokat megelőzni és naprakészen alkalmazkodni: 2024-től az egészségügyben érintett intézmények és vállalkozások számára is kötelező az ún. NIS2 uniós kiberbiztonsági irányelv alkalmazása.
De mitől véd meg ez minket? Mire kell figyelnünk betegként és milyen szabályokat kell betartania kórházaknak? Dr. Palicz Tamással, a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központjának stratégiai igazgató-helyettesével Kalmár András beszélgetett a Trend FM 94.2-n futó Kapcsolódjunk! c. műsorban 2024. április 10-én:

A témában komolyabban elmerülni vágyók számára Adatvezérelt egészségügy és kiberbiztonság címmel konferenciát rendeznek április 25., Budapesten, amely a szektor kiberbiztonsági kihívásai mellett kiemelten fókuszál a mesterséges intelligencia és az adatvezérelt egészségügy aktuális kérdéseire is. A rendezvénnyel kapcsolatos további információk itt érhetők el.

A bejegyzés trackback címe:

https://tenger.media/api/trackback/id/tr4318379887

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása