Külföldre költözni, gyerekkel

Hogyan élik. meg a gyerekek az otthonuktól való elszakadást? Ezt a kérdést – no meg szinte az egész Földet – járja körül Raskó Gabi könyve.

turo.png

A szerző valós szereplők és helyzetek bemutatásával igyekszik fontos kérdésre válaszokat találni:

- Mit éreznek azok a magyar gyerekek, akik külföldre költöznek?

- Hogyan telnek a napjaik? Milyen élmények érik őket és milyen nehézségekkel kell megküzdeniük?

- Hogyan tartják a kapcsolatot Magyarországgal, a magyar barátokkal, rokonokkal?

- Mit szeretnek Magyarországon és mit változtatnának meg, ha tehetnék?

A könyv hét Európában (Ausztriában, Németországban, Svájcban, Olaszországban, Spanyolországban, Finnországban és az Egyesült Királyságban) és hét Európán kívül (az Egyesült Államokban, Szaúd-Arábiában, Japánban, Indonéziában, Dél-Afrikában, Ausztráliában, valamint Mexikóban és Brazíliában) élő magyar családot mutat be. Szerepelnek a könyvben olyan gyerekek, akik Magyarországon születtek és olyanok is, akik külföldön. Van család, ahol mindkét szülő magyar, és van, ahol csak az egyik. A családok egy része úgy gondolja, hogy egyszer hazatér Magyarországra, egy másik része nem tervezi, hogy visszaköltözik, és van olyan család is, amely már visszajött. Ami közös a könyvben szereplő gyerekekben: mindannyian beszélnek magyarul. Minden család története egy fejezet és szinte mindegyik fejezetben a család valamelyik gyermeke a mesélő, akitől hallhatjuk az ő történetüket. Vannak köztük egészen kicsi gyerekek, bölcsisek vagy ovisok, helyettük a szüleik mesélnek a könyvben, de vannak általános iskolások és gimnazisták is, akik a saját gondolataikat osztják meg.

"Szeretném, ha olyan családok is olvasnák ezeket a történeteket, akik egyáltalán nem tervezik, hogy elköltözzenek Magyarországról, viszont érdekli őket, hogy a világ más tájain hogyan élnek a magyar gyerekek. Számukra nem kapaszkodó, hanem egy izgalmas utazás lehet, személyes bepillantás különféle országokban élő magyar családok életének mindennapjaiba Ázsiától Afrikán át Amerikáig.

A Hoztok nekünk túrórudit? egy családi könyv, a szerző és a kiadó szándéka szerint a legjobb, ha a gyerekek és szüleik együtt olvassák. A könyvben szereplő legkisebb gyerek féléves, a legnagyobb már egyetemista. Egyes történetek a legkisebbek számára is teljesen érthetőek, mások a nagyobb gyerekek számára ideálisak. Önálló olvasásra 10 éves kortól ajánlott.

A Hoztok nekünk túrórudit? c. könyv szerzőjével, Raskó Gabival Kalmár András beszélgetett:

A bejegyzés trackback címe:

https://tenger.media/api/trackback/id/tr3818278039

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása