A legvéresebb kelet-európai rendszerváltás

A Libertate '89 – Nagyszeben c. film a romániai forradalom egyik erdélyi fejezetét mutatja meg, fontos tanulságokkal.

libertate89

1989. december 22., Nagyszeben, Erdély. Miután Bukarestben Ceaușescu helikopteren elmenekül, a katonaság átáll a tűntetők oldalára. Véres harcok kezdődnek a forradalmárok, a rendőrség és a titkosrendőrség között, de a Milicia és a Szekuritáté és a katonaság között is. 

A román magyar koprodukcióban készült film rendezője, Tudor Giurgiu tűpontosan mutatja be azt is, miért a bukaresti rezsim bukása volt a legvéresebb kelet-európai rendszerváltás. A Libertate’89 – Nagyszeben, bár még csak most indult nemzetközi fesztivál kőrútjára, de már díjat nyert az idei Sarajevó-i fesztiválon, és sikerrel szerepelt a Cinefesten is, ahol az Ökumenikus zsűri díját kapta. A további jó hír az, hogy a zsűrik mellett mindig a közönség kedvence is ez az alkotás, amely fontos témát mutat be mindenki számára átélhető élményt nyújtva.

A film vágójával, Lemhényi Rékával Kalmár András beszélgetett a Trend FM 94.2-n hallható Kapcsolódjunk! c. műsorban 2023. november 15-én:

A bejegyzés trackback címe:

https://tenger.media/api/trackback/id/tr9818256743

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása