Ügynökök figyelték a Duna-parti indiánokat

Megtörtént események alapján született Bereményi Géza Apacsok című drámája, amelyet a veszprémi Agórában mutatnak be július 28-29-én. Bagó Bertalan rendezővel beszélgettünk.

fortepan_180700.jpg A Kisoroszi indiánok 1966-ban. Fotó: Fortepan / Bojár Sándor

Az interjú a Trend FM 94.2-n hallható Kapcsolódjunk című műsorban hangzott el, a beszélgetőtárs Kalmár András volt:

 Az előadás megtekintése ingyenes, de regisztrációhoz kötött. A produkció Veszprém városa felkérésére, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával jött létre. Bővebb információ: www.apacsok.org

Berenényi Géza – Kovács Krisztina:

APACSOK

Agóra Veszprém Kulturális Központ 2023.07.28-29 19:30

Horváth, Fekete Hold – Lábodi Ádám
Szoboszlai, Szürke Sas – Szegezdi Róbert
Apa, tartótiszt – Gáspár Sándor
Nagymama, házmesterné – Egri Márta
Kata, Edit – Varga Lili
Csilla – Jókai Ági
Hegedűs, hadnagy – Imre Krisztián
Bajomi, Szilaj Ló – Kolnai Kovács Gergő
Fürge Hód, Mr. Caldron – Kricsár Kamill
Tíz Medve – Kocsis Gábor

Díszlet-jelmez és videó: Csontó András
Zene: Kricsár Kamill
Rendezőasszisztens: Jámpa Krisztina

Rendező: Bagó Bertalan

A darab története:

Bereményi Gézát Bálint András, a Radnóti Miklós Színház akkori igazgatója kereste fel tizennégy évvel ezelőtt az Apacsok színdarabterve kapcsán azzal, hogy a szereposztás elkészült, és az is eldőlt, hogy Török Ferenc rendezi az előadást. Már csak az írás van hátra. Bereményi a darabhoz készült, csupán pár oldalas vázlat átolvasása után rögtön igent mondott, és ezek után Kovács Krisztinával együtt munkához láttak – így született meg az Apacsok első bemutatója 2009 márciusában.
Az indián játékokat jól ismeri az író, hiszen egyszer ő is ellátogatott a bakonyi táborba, amelyet történetesen híres szerzőtársa és barátja, Cseh Tamás alapított. Habár ő maga nem folytatta tovább az indiánozást, az Apacsok történetét mégis közel érzi magához. A színdarab legfőbb jellegzetességének a különös dramaturgiáját tartja, mely a jelenben kezdődik és – egy „hurkot” leírva – ott is ér véget. A jelenetekben a múlt és jelen képei váltakoznak, csak a darab legvégén érkezünk meg újra a jelenhez.
A 2009-es ősbemutató után egy évvel, 2010-ben Zalaegerszegen került újra műsorra a színdarab, ezúttal Bereményi Géza saját rendezésében. Elmondása szerint a kötött dramaturgia miatt nem lehetett sokat változtatni a darabon, de más színészek közreműködésével egészen más előadást kapunk végeredményképp. A többszöri feldolgozás pedig azért is indokolt, mert a téma rendkívül izgalmas, figyelemreméltó, hiszen az ügynök-kérdést máig sem tudjuk jól kezelni. Az alaphelyzetből fakadó morális problémafelvetések felkeltik a nézők figyelmét, emellett a krimi műfaját idéző cselekmény végig fenn tartja a feszültséget.
Az Apacsok legújabb bemutatójára idén júliusban kerül sor Veszprémben, ahol a Bereményi-hét keretében több program is kapcsolódik a Kossuth-díjas alkotó művészetéhez – ezek között szerepel ez a számára kedves, az indiánozás fontos időszakát felelevenítő színdarab is.

A bejegyzés trackback címe:

https://tenger.media/api/trackback/id/tr5418164228

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása