A legijesztőbb művet is elhozzák Budapestre

David Bowie-t kitörte a frász, amikor meghallgatta – január 14-én játsszák el a XX. század legfélelmetesebb kompozíciójának átiratát a BMC-ben.    

crumb-night3.jpeg

A George Crumb (1929-2022) amerikai avantgard zeneszerző által 1971-ben, a vietnámi háború idején írt Black Angels című mű ihlette a szlovák Miroslav Tóth zeneszerző, szaxofonos és énekes Black Angels Songs című kortárs komolyzenei darabját, amelyet maga a szerző és Dystopic Requiem Quartet ad elő a 10. Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál keretében a Budapest Music Center (BMC) koncerttermében január 14-én, este 6 órától.

Az eredeti mű volt az első vonósnégyes, amelyet elektromos hangszereken, pontosabban pickuppal ellátott vonósokon adtak elő. Az experimentális kompozíciót David Bowie is a kedvencei közt tartotta számon, annak ellenére, vagy épp azért, mert rendkívül ijesztőnek találta. A mű néhány tétele később az Ördögűző c. film ikonikus zenei témája lett.

A közel egy éve, 2022 február 6-án elhunyt művész a Tizenhárom kép a sötét országból (Thirteen Images from the Dark Land) alcímet adta a zeneműnek, ráadásul 1970 március 13-án, pénteken fejezte be „in tempora belli” azaz háború idején. A darabban felbukkannak a középkor sötét zenei motívumai, így a Dies Irae is, de idézeteket hallhatunk Schubert Halál és a lányka című vonósnégyeséből is.

A héten kezdődő 10. Átlátszó Hang Újzenei Fesztiválon a Dystopic Requiem Quartet előadásában tűzik műsorra Miroslav Tóth zeneszerző, szaxofonos és énekes Crumb-feldolgozását Black Angels Songs címmel. Míg az eredeti művet a vietnámi háború inspirálta, Tóth parafrázisa a holokauszt névtelen áldozatainak állít emléket. A szlovák zeneszerző a darabot az 1989-es Public Against Violence mozgalmat vezető Fedor Gál szüleinek, Barbora és Vojtech Gálnak ajánlotta. Vojtech Gál a Holokauszt áldozata lett, a darab pedig nemcsak emlékeztető a tragédiára, hanem sajátos múltfeldolgozás is.

Az előadásban az említett zenekar mellett közreműködik maga a zeneszerző is.

Az előadás közreműködői: Miroslav Tóth (elektronika), valamint a Dystopic Requiem Quartet: David Danel (hegedű); Andrej Gál (cselló); Anna Veverková (hegedű); Peter Zwiebel (brácsa). 

Bővebb információk itt.

A bejegyzés trackback címe:

https://tenger.media/api/trackback/id/tr818020204

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása