Óriáshullámokon lovagolva tisztelegnek a legendás vízimentő emléke előtt

Közel 500 ember életét mentette meg Eddie, idén 34. alkalommal rendeznek szörfversenyt a tiszteletére Hawaiin.

surfer-gceb897ed9_1920.jpg

December 14-től március végéig tart az a meghívásos hullámlovas-verseny, amely Eddie Aikauról kapta a nevét. Waimea Bay első vízimentőjének közel ötszáz ember köszönheti az életét, ugyanakkor Eddie Hawaii nemzeti sportjának, a szörfnek is sokszoros bajnoka volt. A most elkövetkező három hónapban az Oahu-sziget északi partján található öbölben olyan 15-30 méter magas óriáshullámok kialakulására lehet számítani, amelyek megfelelő méretűek ahhoz, hogy a sportág mesterei összemérhessék rajtuk tudásukat.

Eddie Aikau 1946-ban született a szigeten, ősei között magasrangú vallási vezetők is voltak. A fiú 16-évesen otthagyta az iskolát és egy ananászkonzerv-gyárban kezdett el dolgozni, majd hamarosan megvásárolta első komoly szörfdeszkáját.

eddie-aikau.jpeg

1968-ban ő volt az első vízimentő (LIfeguard) akit a főváros, Honolulu alkalmazott. Pályafutása során az óriáshullámok és a cápák dacára sem veszett oda egyetlen ember sem az általa felügyelt vizeken.

Eddie-t mégis a tenger nyelte el, bár halálának körülményei máig is tisztázatlanok. 1978-ban egy 30 napra tervezett expedíció indult duplatestű kenukon, másnéven polinéz katamaránokon a Hawaiit benépesítő polinéz őslakosok tengeri útvonalán Tahiti felé. Eddie önként vállalkozott a 4000 km hosszú útra, ám a hajójuk 20 km-re a hawaii partoktól léket kapott. Eddie szörfdeszkáján evezve indult segítségért és bár társait később kimentette a parti őrség, őt magát soha nem találták meg, annak ellenére hogy a sziget történetének legnagyobb életmentő tengeri felderítését szervezeték meg a felkutatására. Egyedül a mentőmellénye került elő, amelyet feltehetően levetett, mivel az akadályozta az evezésben.

Az idén 34. alkalommal megrendezésre kerülő megmérettetés különlegessége, hogy nem engedélyezi a versenyzők Jet-skikkel való bevontatását a nyílt vízre, a hullámokat a szörftesten hasalva, kézzel evezve kell megközelítenie az indulóknak, ugyanúgy, mint annak idején Eddie Aikaunak.

A bejegyzés trackback címe:

https://tenger.media/api/trackback/id/tr2018003474

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása