Logo Pic
Linda Morvai 2024. július 19.

Nagy gyümölcssaláta teszt

A gyümölcsök frissen a legfinomabbak, de mivel nem állnak egész évben rendelkezésre, jöhetnek a tartósított változatok is. A gyümölcssaláta konzervek, befőttek ráadásul már készen vannak, ehetők a főfogások mellé vagy desszertként is, de ha akarjuk, készíthetünk belőle levest vagy süteményeket is. Kíváncsiak voltunk, hogy a különböző összeállítások közül melyik a legfinomabb gyümölcssaláta, a cikkben mutatjuk is a vaktesztünk eredményét.

 

ossz_25.JPG

A BEFŐTT A MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYVBEN

A befőtt olyan, hőkezeléssel tartósított termék, amely felöntőlében különféle módon előkészített, lehetőleg alaktartó gyümölcs-, zöldségkomponenseket tartalmaz.

A gyümölcs legyen ép, egészséges, növényi kórokozóktól és állati kártevőktől mentes, a befőttgyártás szempontjából megfelelő érettségű, friss. Lehet továbbá hűtött, gyorsfagyasztott, fagyasztva szárított vagy hőkezeléssel előtartósított. Lehet bogyós, hámozott, hámozatlan, egész, felezett, darabolt, szeletelt, kockázott, magozott, cikkekre szedett, vágott vagy csíkozott.

Érzékszervi jellemzők

- Alak: az összetevő darabjai hasonló módon vannak előkészítve, közel azonos méretűek és állományban nem térnek el egymástól.

- Szín: az összetevő darabjai színben nem térnek el egymástól, a befőtt színe a felhasznált összetevőre jellemző.

- Illat: harmonikus, kellemes, a felhasznált összetevőkre jellemző.

- Íz: a felhasznált összetevő íze felismerhető, harmonikusan kellemes.

- Állomány: a befőttben a gyümölcs, (zöldség) legyen rugalmas állományú, alaktartó, ne legyen túl kemény vagy elpuhult, szétfoszló. A felöntőlé: – a pudinggyümölcs kivételével – az elsődleges összetevőt fedje el, legyen tiszta, áttetsző, kellemes ízű.

Az elsődleges összetevő egyenletesen töltse ki a rendelkezésre álló teret, ne emelkedjen a felszínre és ne szálljon le az edény aljára.

Ajánlott gyártástechnológiai leírás

Az alkalmas elsődleges összetevőket válogatással, kíméletes mosással, esetleg száreltávolítással, osztályozással, utántisztítással – szükség esetén – hámozással, aprítással, magozással, laza állagú anyagok esetén sejtszilárdítással, illetve húzatással alkalmassá teszik a további feldolgozásra. A felsorolt műveleteket – szükség esetén – az előfőzés művelete követheti. Az elsődleges összetevőt ezután edénybe töltik, felöntik, szükség esetén légtelenítik, majd lezárják, lehetőleg gőzvákuum- vagy vákuumzárást alkalmazva, ezután hőkezeléssel (pasztőrözéssel) tartósítják.

 

A TESZT MENETE

A vaktesztet a Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület tagjai és laikus fogyasztók végezték, összesen 15-en.

A teszthez az országos élelmiszerláncoknál vásároltunk be, márkás és sajátmárkás termékeket.

 

AZ ÉRTÉKELÉS SZEMPONTJAI

A Magyar Élelmiszerkönyv ajánlását is figyelembe vettük az értékelésnél.

Illat: harmonikus, kellemes, a gyümölcsökre jellemző illatot kerestük.

Állag: az volt az elvárás, hogy a befőttben a gyümölcs legyen rugalmas, alaktartó, ne legyen túl kemény vagy elpuhult, szétfoszló. Néztük, hogy a felöntőlé a gyümölcsöt elfedi-e, tiszta, áttetsző, kellemes-e az íze. Nem kapott kevesebb pontot a kisebb méretű gyümölcs, ha az íze jó volt.

Íz: a legfontosabb szempont, hogy a gyümölcsök íze felismerhető, jellegzetes legyen, ami a felöntőlével is harmonizál. Figyeltük, hogy nincs-e kellemetlen utóíze a befőttnek.

 

A NAGY GYÜMÖLCSSALÁTA VAKTESZTÜNK EREDMÉNYE

 

12. Happy-Frucht Gyümölcssaláta befőtt, egységár: 1 683 Ft/kg, Pontszám: 6,6/10 pont

Enyhe, vegyesgyümölcsös illat. Az összetevők - körte, őszibarack, ananász, szőlő, cseresznye - azonos méretűek. A gyümölcsök megfelelő állagúak. A felöntőlé nagyon édes, emiatt a gyümölcsök íze alig felismerhető.

happy_frucht.JPG

 

11. Rege Vegyesbefőtt alma, meggy, körte, egységár: 1 249 Ft/kg, Pontszám: 6,7/10 pont

Édes kompótillat. A gyümölcsök - alma, körte, meggy - változó méretűek, az alma és a meggy állaga megfelelő, a körte kissé kemény. Kóstoláskor nagyon édes ízeket éreztünk, a felöntőlé cukrossága miatt az összetevők egyedi íze kevésbé érzékelhető.

rege.JPG

 

10. AUCHAN gyümölcskoktél 4-féle gyümölccsel, egységár: 1 817 Ft/kg, Pontszám: 6,9/10 pont

Enyhe, vegyesgyümölcs-illat. A gyümölcsök - őszibarack, körte, ananász, szőlő - mérete változó, inkább nagyobb méretűek. Az állaguk is eltér, az ananász kemény, a szőlő és a barack nagyon puha. Kóstoláskor a felöntőlé édes íze a legerősebb, az összetevők közül leginkább az őszibarack érezhető.

auchan_4_fruits.JPG

 

9. Giana Trópusi gyümölcskoktél, egységár: 2 115 Ft/kg, Pontszám: 6,9/10 pont

Édeskés, déligyümölcsös illat. Az összetevők - ananász, piros papaja, sárga papaja, guava - eltérő nagyságúak. A gyümölcsök keményebb állagúak. A felöntőlé nagyon édes, ezért leginkább ezt az ízt éreztük kóstoláskor, a gyümölcsök egyedi ízét kevésbé tudtuk megkülönböztetni.

giana.JPG

 

8. PENNY Gyümölcssaláta enyhén cukrozott lében, egységár: 1 291 Ft/kg, Pontszám: 7,0/10 pont

Édeskés, vegyesgyümölcsös illat. Az összetevők - őszibarack, körte, ananász, szőlő, cseresznye - kisebb méretűek és az állaguk is inkább puhább. Kóstoláskor az őszibarack íze tűnik ki leginkább, a többi gyümölcs íze kevésbé érezhető a felöntőlé édessége miatt.

penny_7.JPG

 

7. AUCHAN háromféle hámozott grapefruit gerezd, egységár: 2 480 Ft/kg, Pontszám: 7,2/10 pont

Kissé kesernyés grapefruitillat. A 3-féle grapefruit gerezdekben található, az állaguk nagyon puha. Kóstoláskor a grapefruitra jellemző kesernyésebb zamatot éreztük, és mindhárom grapefruit íze jól elkülöníthető. A felöntőlé enyhén cukros.

auchan_19.JPG

 

6. ALDI Gyümölcskoktél 5-féle gyümölcsből, egységár: 1 291 Ft/kg, Pontszám: 7,2/10 pont

Enyhe vegyesgyümölcs-illat. A gyümölcsök - őszibarack, körte, ananász, szőlő, koktélcseresznye - nagyobb méretűek, az őszibarack és az ananász van túlsúlyban. Az összetevők inkább puhább állagúak. Az őszibarack és az ananász íze erőteljesebb a nagyobb mennyiségnek köszönhetően. A többi gyümölcs íze kevésbé érezhető. A lé megfelelő édességű.

sweet_valley.JPG

 

5. S-BUDGET Gyümölcssaláta cukrozott lében, egységár: 1 291 Ft/kg, Pontszám: 7,4/10 pont

Édes, őszibarackos illatot éreztünk. 4-féle gyümölcsöt tartalmaz: őszibarack, körte, ananász, szőlő. Az összetevők kisebb méretűek, legnagyobb mennyiségben őszibarack található benne. A gyümölcsök puhábbak, a felöntőlé kevésbé édes.

s_budget_6.JPG

 

4. Albatross Vegyes Gyümölcssaláta cukrozott lében, egységár: 2 072 Ft/kg, Pontszám: 7,7/10 pont

Ananászos, barackos illat. A gyümölcsök kisebb méretűek. Az összetevők - őszibarack, körte, szőlő, ananász és cseresznye - ropogósak, megfelelő állagúak. Ízében leginkább az ananász és őszibarack érezhető, a lé megfelelő édességű.

albatross.JPG

 

3. LIDL Freshona Gyümölcssaláta, egységár: 1 291 Ft/kg, Pontszám: 7,8/10 pont

Ananászos, édeskés illat. Az összetevők - őszibarack, körte, ananász, szőlő - apróra vágottak. A gyümölcsök ropogósak, jó állagúak. Kóstoláskor leginkább az őszibarackot éreztük, a felöntőlé megfelelően édes.

freshona_2.JPG

 

2. HELCOM Erdei gyümölcssaláta cukrozott lében, egységár: 2 358 Ft/kg, Pontszám: 8,2/10 pont

Kissé savanykás, vegyes pirosgyümölcsös illat. Az összetevők - feketeribizli, szeder, cseresznye, eper - nincsenek feldarabolva, eredeti, kis méretükben találhatók meg a salátában. A gyümölcsök megfelelő állagúak. Ízében nagyon jól érezhető a kissé savanykás erdei pirosgyümölcsös jelleg, amit a felöntőlé nem túl édes íze is elősegít, így az összetevők külön-külön is jó ízűek.

helcom_forest.JPG

 

1. HELCOM Vegyes Gyümölcssaláta cukrozott lében, egységár: 2 072 Ft/kg, Pontszám: 8,4/10 pont

Finom, édeskés vegyesgyümölcs-illat. Az összetevők - őszibarack, alma, szőlő, ananász, cseresznye - aránya megfelelő. A gyümölcsök azonos méretűre vágottak és ropogós állagúak. Az összetevők kiváló minőségűek, emiatt is, és a felöntőlé kellemes cukrozásának köszönhetően a gyümölcsök íze külön-külön is jól érezhető.

helcom.JPG

 

ÖSSZEGZÉS

 

A tesztgyőztes HELCOM Vegyes Gyümölcssaláta cukrozott lében az AUCHAN, SPAR, INTERSPAR és a TESCO üzleteiben kapható.

gyum.png

Vissza a címlapra
Maradok a pénzemnél
Legjobban pörgő posztok
Adj egy ötöst! - A hét 5 új rock/metal dala 2024/Vol35.
sunthatneversets • 8 nap
A Roma elleni mérkőzés
Apuleius • 8 nap
A nyári mercato alapvető változásokat hozott
venember83 • 4 nap
Az autizmus 12 jele felnőtteknél, amelyeket lehet nem ismersz
Life Advisor • 9 nap
Szczęsny: „Örökké a Juventus szurkolója maradok”
venember83 • 3 nap
Cikkek a címlapról
Dickens, a bűvész
x1849 nyarán egy Rhia Rhama Rhoos néven szereplő bűvész tartott előadást Bonchurchban, egy tengerparti üdülőhelyen amely az Anglia déli partjainál lévő Wight-szigeten található.
MovieGeek #05 - VFX és CGI avagy speciális effektek a 90-es évek filmjeiben
A 90-es évek filmjei különleges helyet foglalnak el a mozitörténelemben. Ez az időszak a speciális effektusok (VFX) szempontjából is egy valódi aranykor volt, amikor a technológiai innovációk egymás után változtatták meg a filmkészítést, új távlatokat nyitva a rendezők és a közönség számára…
>